038-7501253
info@kasko.nl
Delen op facebook
Aanmelden nieuwsbrief
Historie

Historie

Bruisende Buren is muziektheater voor, door en over bewoners van Zwolle-Zuid. Wijkbewoners ontmoeten elkaar op verrassende manieren en de wijk gaat er extra door bruisen. In de voorstellingen staan verhalen, dromen en herinneringen van bewoners uit Zwolle-Zuid centraal. Bruisende Buren is een meerjarig project met als doel een blijvend resultaat te genereren op het gebied van sociale cohesie, verbinding, participatie en leefbaarheid in Zwolle-Zuid.

2015: Muzikale diners
Bruisende Buren is in 2015 begonnen als een door KASKO (voorheen Kameroperahuis) ontwikkeld project in Zwolle-Zuid, op aanvraag van de gemeente Zwolle. Het doel was wijkbewoners in Zwolle-Zuid met elkaar te verbinden. Regisseur Sjoeke-Marije Wallendal ontmoette in het eerste jaar tal van markante wijkbewoners en organiseerde muzikale diners waarbij wijkbewoners met elkaar in contact werden gebracht.

2016: Ontdek de Bruisende Buren
In juni en december van 2016 organiseerde zij theatrale routes door de wijk onder de noemer Ontdek De Bruisende Buren. Hierbij werden wijkbewoners uitgenodigd in verschillende samenstellingen hun levensverhaal op muziektheatrale wijze met elkaar te delen.

2017: Theatershow Bruisende Buren goes Wild
In 2017 ontwikkelde KASKO een nieuw project samen met wijkbewoner Jehudi van Dijk. Geïnspireerd op Hair, de geruchtmakende musical uit 1969, schreven deelnemers eigen nummers onder begeleiding van een professionele muzikale coach. Dit resulteerde in een muziektheatershow in de Nieuwe Bierton De Bruisende Buren goes Wild in samenwerking met het wijkkoor van Zwolle-Zuid. Deze voorstelling werd geregisseerd door Céline Hoex, die daarna het stokje van Sjoeke-Marije Wallendal als kartrekker in de wijk heeft overgenomen. Na de voorstelling werd er nog een terugkom-diner en een nieuwjaarsborrel georganiseerd waarbij wijkbewoners met elkaar terugblikten en opnieuw alle liederen voor elkaar opvoerden.

2019: Hommage aan de IJsselcentrale
In de zomer van 2019 organiseerden we een groter project. Na verschillende brainstormsessies met wijkbewoners ontstond er bij de bewoners het idee voor een project over de voormalig energiecentrale Centrale Harculo, beter bekend als de IJsselcentrale. Veel bewoners hebben verhalen en herinneringen over dit iconische, inmiddels gesloopte, gebouw die een podium verdienen. In de vorm van theater, muziek en dans brachten de wijkbewoners uit Zwolle-Zuid samen met theatermakers van KASKO deze verhalen tot leven in de muzikale theaterroute  Requiem voor de IJsselcentrale.

Bekijk hier de aftermovie van Requiem voor de IJsselcentrale: